Sexualitat

Homofòbia importada

twoandahalfSet de la tarda. Com gairebé qualsevol altre ésser humà, engego la tele i vaig circulant per canals fins que arribo a la NEOX, una cadena que podeu trobar a la TDT espanyola sense problemes, en què sobretot hi fan sèries americanes, animades o d’imatge real. Cal reconèixer que la qualitat de Hollywood ha traspassat a les sèries de HBO, etc. malgrat que tampoc ens ha de fer mandra reconèixer la vàlua dels productes d’entreteniment fets a Europa.

La sèrie que solen posar a aquesta hora és “Two and a half men” (Dos hombres y medio). Va de dos germans molt heteros que conviuen conjuntament amb el fill d’un d’ells. En el primer episodi d’avui, un dels germans coneix un altre home que té una filla. L’home en qüestió és gai, però no sembla importar-li. A qui sí que li importa és al seu germà, un solter d’or que davant d’ell no para de remarcar la seva virilitat, la seva masculinitat i la seva heterosexualitat. Alhora, adverteix al germà que no es pot compartir amistat amb algú amb qui hi pugui haver atracció sexual, de la mateixa manera que no n’hi pot haver entre un home i una dona heterosexuals. Més tard, a sobre, explica una anècdota del passat en què el germà més cavernícola se’n va anar al llit amb una transsexual, quelcom, sembla de què penedir-se i amagar-se rere l’alcohol.

Sóc plenament conscient de la colonització cultural que fa segles que vivim i que amb els mitjans de comunicació del segle XIX-XX (cinema, ràdio, televisió, Internet) s’ha accentuat. Sembla que vivim als Estats Units, i no només pel llenguatge ple de “owned”, “fail”, “fake”, “forever alone”, entre d’altres, sinó per l’aturada d’un canvi social en tots els sentits (sobretot l’antipatriarcal, però també el laïcista i d’altres) que semblava sofrir aquesta societat a mitjans dels 90, quan els canals de la televisió van augmentar, l’Internet s’obria pas i la nova immigració extraestatal ens aportava nous coneixements però nous reptes de vegades inassolibles per un xoc cultural més que evident.

Tot i això, és contradictori el discurs progre generalitzat, com també ho és el racista, quan no s’escandalitza ningú quan a la televisió sense cap problema emeten una sèrie amb un posicionament social clarament homòfob, masclista o cristianista (catolicista o evangelista, tant li fa). M’agradaria veure la reacció de certs elements, progres o racistes, si les sèries americanes que duen amb elles un seguit de posicionaments reaccionaris no fossin pas americanes, sinó àrabs, asiàtiques o subsaharianes, amb el corresponent canvi de color de pell. És clar, que llavors no hi hauria tant de racisme cap al país i la cultura que acollís la indústria cinematogràfica o televisiva que tant ens entretindria. Tot és qüestió del poder de la comunicació.

Estàndard

One thought on “Homofòbia importada

  1. Molt bona conclusió..Per cert has vist la sèrie “Queer as folk”? A veure si et curres un post sobre el tema, i si no l’has vist dona-li una oportunitat i la comentes..

    una abraçada DeFenya!

    salut

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s