General

#tgn20N: les dades que ningú explica

L’endemà de les eleccions sempre és moment per a l’anàlisi, les entrevistes, les reaccions, les declaracions i els comentaris informals seguits d’un “pffffff”, guanyi qui guanyi, sigui quin sigui el resultat, perquè en aquesta societat tenim la meravellosa sort de no posar-nos mai d’acord. I que duri.

Per la part que em toca, m’agradaria comentar algunes dades que vaig extreure ahir a la nit mentre actualitzava el web del Ministerio i alhora seguia la retransmissió de #20NaLaTele per Internet amb les companyes del Setmanari Directa aportant noves informacions que no depenien exclusivament de fer un simple F5. Enhorabona pel programa, sincerament!

Què ha passat realment? Primer de tot, ens diuen que el PP ha guanyat les eleccions. De debò? En total han estat mig milió de votants més, cent mil dels quals a Catalunya, quinze mil a la demarcació de “Tarragona”, mil cinc-cents a Tarragona. Això és guanyar? Només un 44% al conjunt de l’Estat, 20% a Catalunya, 23% a “Tarragona” i 29% a Tarragona. Podríem dir que percentualment el PP és majoria, però si anem a l’altre titular “El PP guanya per primer cop a Tarragona” és rotundament fals. L’abstenció supera el percentatge que hagin pogut treure i, moralment (que no serveix per a res), l’Ale-Alejandro sap que no té prou legitimació encara com per il·lusionar-se algun dia amb l’alcaldia (també cal afegir aquí el factor local, Ferran Bel -candidat ebrenc de CiU pel Senat- ha guanyat a les Terres de l’Ebre però no s’ha menjat una merda a Tarragona, per exemple).

No ens posarem a fotre el dit a la llaga en la gran derrota del PSOE, que amb més de quatre milions de vots menys a l’Estat, set-cents mil a Catalunya, setanta mil a “Tarragona” i quinze mil a Tarragona podríem dir que s’ha esfondrat amb total elegància. IU ha pujat a tot arreu sense excepció, tant localment com nacionalment i estatalment (demostrant al misto d’Equo que… res, aquí s’ha acabat la broma). UPyD sembla que ha tingut un gran èxit, malgrat que a Catalunya no han aconseguit captar el vot de C’s ni de bon tros. Compromís ja té el seu diputat a Espanya, el PSM s’hi ha quedat a les portes i CiU ha tornat a pujar com l’escuma (a la gent li mola el massoquisme, es veu).

Però el que cal tindre més en compte i que ningú realment en parlarà serà el ‘fracàs’ de l’independentisme, la pujada de l’abstenció, del vot en blanc, del nul i del vot a Escons en blanc, i també de la pujada meteòrica podríem dir dels partits minoritaris. Pel que fa a l’independentisme, ERC segueix capficada en la seva marca de 80 anys, amb una caiguda lliure que sembla no tindre aturador. És lògic, entre d’altres coses perquè es tracta d’una menjadora que no pot cedir espai davant de nouvinguts. Per això segurament han perdut cinquanta mil vots a Catalunya (sorprenentment n’han guanyat al País Valencià, però passar de sis mil a set mil… doncs… bé, deixem-ho estar), deu mil dels quals a “Tarragona” i mil cinc-cents a Tarragona. Ara on són les excuses de divisió de l’independentisme? Ni SI ni la CUP han presentat candidatura, com a molt s’ha fet campanya per l’abstenció que ha tingut un seguiment extraordinari però no per independentisme sinó per desencant amb tot el sistema. Si extrapolem de manera vil i malèfica els resultats d’ERC a Tarragona a les municipals, veiem com ERC soleta no aconsegueix aquesta fabulosa suma ERC+SI+CUP que donava els mateixos regidors si fa no fa que el 2007 a l'”independentisme”. És més, tenint en compte que a les municipals és on menys es vota, si li treiem el nombre de vots que perdia de 2007 a 2008, ERC es quedaria amb poc més de dos mil vots, totalment innecessaris per assolir el regidor. I això que es presentaven sols! En fi… cal dir que la CUP segueix sent la sisena força del panorama polític de la ciutat, superant els vots i el percentatge d’UPyD. I això cal remarcar-ho. Perquè… què ha passat amb Pirates de Catalunya i Anticapitalistes, dues forces que donaven suport a la CUP el passat 22 de maig? Doncs que s’han repartit misèria i companyia, malgrat que és evident que han pujat (una altra cosa és per què han pujat, segurament hi ha influït que s’hi presentessin menys candidatures que el 2008, que s’ha fet molta campanya per votar minoritaris… ja veurem si aquest creixement és sostingut: quinze mil vots més per als Pirates i cinc mil més per als Anticapitalistes, en relació a les eleccions autonòmiques).

En qualsevol cas, la guanyadora de les eleccions a Catalunya, a les illes Balears i Pitiüses, a “Tarragona” i a Tarragona ha estat l’abstenció. Aquelles persones que no estan censades on viuen actualment i ‘passen’ d’anar a votar allà on els toca, aquelles que són a l’hospital i ja tenen prou feina amb el que tenen, aquelles que prefereixen anar de viatge, aquelles que han perdut tota esperança en qualsevol partit polític malgrat no informar-se més enllà de PPSOECiU, aquelles que creien que aquestes havien de ser les eleccions de l’abstenció (amb un 10 o un 20% de participació), aquelles que no creuen en la democràcia parlamentària, aquelles que no se senten identificades amb un parlament espanyol que minoritza les nacionalitats que suposadament representa, etcètera. Tota aquesta gent ha guanyat, almenys a Catalunya i al nostre entorn més immediat.

No ens posem nervioses, però. Avui el PP té majoria absoluta per governar Espanya. Pot fer el que li roti. El mateix que feia el PSOE. I aquí no passa res, perquè el problema no és que PPSOECiU tinguin majoria absoluta algun dels tres en algun moment determinat, sinó que la tinguin tots tres sempre, sempre, sempre, sempre, sempre. Bipartidisme d’extrem centre, com dirien els Orxata.

Amunt les atxes, que queden quatre anys mogudets, malgrat tot!

Us deixo amb aquesta cançó d’Arrap + Antítesi + Pa Lao + Vdj + Mr_Satan, que van fer en honor al 20N.

Estàndard

One thought on “#tgn20N: les dades que ningú explica

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s