Periodisme

Actualitat periodística (anàlisi d’una prova fallida)

Fa tot just mitja hora he sortit d’una classe de l’assignatura d’Anàlisi i Interpretació de l’Actualitat Periodística de la URV. La meva distracció habitual ha provocat que em trobés enmig d’una prova sobre actualitat periodística que em formulava 10 qüestions, i jo sense haver-me preparat (que potser aquesta era la gràcia).

Primera pregunta. Què és la prima de risc. Ai coi. Diuen que la prima de risc és una cosa molt dolenta que fa que segrestin països com Grècia o Portugal, i que l’Estat espanyol sempre és allà al límit. N’he sentit moltes coses, d’ella, tantes com la companya de classe que ha dit: “aquesta pregunta és una mica trampa, ja que els mitjans tampoc expliquen què és la prima de risc”, i després d’una resposta poc satisfactòria del professor m’he disposat a començar la frase: “És un índex que indica…”. Sóc molt intel·ligent, jo, he pensat després, els índexs solen indicar alguna cosa, vaja, que he començat tan malament com he acabat: “… l’estat de les economies estatals des d’un punt de vista financer i internacional”. I m’he quedat tan ample. Mai no m’ha interessat la secció d’Internacional de qualsevol mitjà, des dels oficialistes als crítics, tinc l’estigma ficat al cap que cada terra fa sa guerra i que en tot cas està bé saber què passa al món però com que tot és tan abstracte personalment hi perdo l’interès. Entenc que és molt important, però a qui li interessa una cosa i no una altra és complicat fer-ho canviar en la dinàmica del dia a dia.

Altres preguntes sobre què entén per actualitat periodística un professor universitari: resultats de les eleccions (tan espanyoles com municipals), qui ha guanyat algun premi Ondas… bé, com que la majoria de preguntes les he respost tan ràpid ni me’n recordo, però sí que puc dir que cap d’elles feia referència a les notícies en les que més en fixo periòdicament, les que no surten ni a TV3, ni a Antena 3, ni a Telecinco, ni al País, ni a La Vanguardia Española de las JONS. Em refereixo, és clar, a la Directa, a Kaosenlared, a Pobleviu, a Llibertat… És a dir, perquè ens entenguem, l’actualitat periodística està segrestada (com Grècia) per uns mitjans oficialistes que miren més a dalt que a baix, i per tant les notícies sobre moviments socials (no cal parlar de col·lectius locals, va, parlem del 15M, del moviment contra les retallades, etc.) no es consideren “actualitat periodística” en tant que no en formen part més d’un instant i això ja és molt.

La pregunta que més m’ha costat respondre, però, perquè la tenia a la punta de la llengua, era el nom del rector de la URV. Us ho cregueu o no, he anat a unes quantes rodes de premsa on ell hi participava, he format part de diverses mobilitzacions contra la seva persona, etc. I no me’n recordava. És més, satisfet de mi mateix al final de la prova, em ve al cap “Josep Maria Grau”. Josep Maria Grau és, a banda del nom d’un professor d’una assignatura que ha dut més d’un maldecap als alumnes de Comunicació, la barreja un pèl estranya entre el meu nom de pila i el cognom de l’esmentat rector. Francesc-Xavier Grau, que és així com es diu aquest personatge, és el responsable més immediat del mal estat de la nostra universitat, però a ell ja li està bé no sortir gaire ni tindre gaire tracte amb la comunitat universitària, per això n’estic orgullós de la iniciativa que estem duent a terme moltíssims estudiants que estem impulsant l’Assemblea de la URV, per deslegitimar la seva obra de govern, que d’altra banda va rebre un 2% dels vots dels estudiants cridats a les urnes, una majoria abrumadora en forma de BLANC i NUL. Així va la universitat pública i de qualitat, que interpreta l’actualitat periodística com allò que surt a TV3 i així ho ensenya als nous periodistes, mentre que els mateixos estudiants no saben qui és el responsable que això sigui així.

Estàndard

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s