Periodisme

Un diari tarragoní i en tarragoní

Em prenc la llicència de copiar un gran article d’en Jaume Clotet a Mèdia.cat, l’Observatori Crític dels Mitjans, titulat “Un diari valencià i en valencià”. Sense ornaments ni pèrdues de temps, només amb una introducció diferent i alguns matisos.

Els darrers anys els moviments socials de la ciutat de Tarragona han crescut exponencialment. Des del Casal Popular Sageta de Foc, s’han creat moltíssims col·lectius i s’ha teixit afinitat en diversos fronts, sempre en català, sempre populars. Els sindicats combatius han augmentat el seu marc d’influència (sobretot la CGT, arribant a ser majoria a l’Hospital Joan XXIII i a l’Hospital Santa Tecla) i el 15M ha despertat els que encara deambulaven. No tan sols això, sinó que per primer cop els sectors oficialistes dels moviments socials, és a dir, associacions de veïns i sindicats grocs, s’han adonat que hi ha gent per sortir al carrer i fer tot tipus d’accions, i per fi s’han ajuntat en la Plataforma en Defensa dels Drets Públics. Fa un any, també, l’independentisme deixava ben clara la seva tendència a l’alça en un entorn ben complicat, amb la consulta sobre la independència de Tarragona Decideix, i mentrestant les protestes en contra els constants atacs a la nostra llengua han estat més que massives.

I quina passa endavant es pot fer? N’hi ha una que fa temps que em balla pel cap i sobre la qual ja he escrit alguna cosa. A Tarragona li manca un diari, que sigui fet en tarragoní (en català), pensat en tarragoní i amb seu tarragonina. No hauria de ser un diari dels uns o dels altres; hauria de ser un diari de Tarragona, senzillament. Com que la prioritat de qualsevol diari és la defensa dels interessos dels seus lectors (i no pas els d’altri), el diari estaria al capdavant de la defensa de la llengua, la cultura, els llauradors, els petits botiguers, el territori, les infraestructures, l’ensenyament (primari, secundari, universitari…), les costes, les editorials, els col·lectius i els sindicats tarragonins. En aquest sac immens d’eixos bàsics, actualment orfe en la llengua del país, hi cap una gran majoria social.

Sempre que sorgeix aquest tema, automàticament, salten dues preguntes. Hi ha massa crítica per tenir un gruix de lectors i anunciants que el facin sostenible? Jo crec que sí. No hi ha cap diari com aquest en una ciutat i unes comarques (les del Camp de Tarragona) com aquestes. A més, avui en dia els costos de fer un diari no són tan elevats com abans. Hi ha moltes maneres de fer un diari més petit, més àgil, més flexible, amb una distribució més racional (amb un bon ús de les tecnologies) i amb una plantilla més reduïda. Fins i tot no és imprescindible que surti els set dies de la setmana. La segona pregunta és si Tarragona té gent per tirar endavant aquesta aventura. Jo també penso que sí. Sense perdre-hi diners, una cooperativa de periodistes acomiadats o a l’atur podria funcionar, simplement cal pensar el model.

Desaparegut El 9 Diari i El Punt, és evident que hi ha un nínxol que manca cobrir. El dels moviments socials, el dels catalanistes/independentistes, el dels crítics, el dels lluitadors i el dels que s’ho qüestionen tot. Vaja, els que no en tenen prou amb la merda reaccionària del Diari Espanyol, ni amb els òrgans de partit NotíciesTGN i Tarragona21 (quan tenia el paper), o amb els òrgans empresarials i publicitaris del DiariMés, LaCiutat, TarragonaComerç, etc. Reus també necessita un diari que no estigui pensat exclusivament des de Tarragona, igual que la resta de municipis del Camp que si volen estar informats del que passa a casa seva han de prendre mitjans escrits en espanyol, amb visió espanyola, desenvolupista i capitalista.

De vegades algú fa una tercera pregunta. Hi ha a Tarragona prou periodistes crítics per fer un diari així? Com que la pregunta ofèn, aquí s’acaba l’article.

Estàndard

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s