Moviments socials, Periodisme

Notícies a l’agost

L’altre dia en una xerrada sobre una campanya mallorquina per la llengua vaig preguntar per una qüestió que sempre m’havia interessat. Com era possible que els moviments socials i polítics, que al Principat només surten quan hi ha aldarulls, a Mallorca ocupin portades de diaris i minuts als butlletins informatius de les televisions i ràdios més importants de l’illa i de la comunitat autònoma. Deien que era una particularitat de l’illa i que no li sabien trobar explicació raonable. Aquell cap de setmana, en ple Correllengua, el Diari Espanyol treia amb gairebé dos terços de pàgina les activitats que s’hi havien fet, un diumenge!

I és que ja s’acostava l’agost. L’agost les institucions fan vacances i no generen tanta “informació” com durant el curs. Recordo haver anat a una roda de premsa sobre una aplicació d’un mòbil i ser-hi tots els mitjans, els locals i també altres. Fins i tot ens van fer una mostra de com funcionava. Allò en qualsevol altra època de l’any hauria estat impossible: ja se sap, les presses per cobrir-ho tot i la precarietat amb la que es treballa.

Només a l’agost, curiosament, és quan els moviments socials i polítics tenen més possibilitats de treure el cap a les ràdios, televisions i diaris (en paper o digital). I no perquè la resta de l’any no facin res, precisament, sinó perquè la constància els duu a la victòria, encara que sigui un sol mes. Aquí, doncs, el criteri de noticiabilitat esdevé una quimera. Perquè, com a empreses, els mitjans necessiten crear continguts i, per tant, tot allò que “per ser una notícia ha de ser nova, propera, sorprenent…” falla per tots costats. Que no se m’entengui malament: falla durant l’agost, però també la resta de l’any! Perquè moltes notícies, que ho són, deixen de cobrir-se per qualsevol pantalla de fum institucional, econòmica o política.

Aprofitem-ho. Les notícies a l’agost és el veritable periodisme de proximitat, que t’informa dels incendis, de les onades de calor, de les festes i de les protestes. Per desgràcia, el veritable-veritable periodisme, el d’investigació, aquest no el veiem ni a l’agost.

Estàndard

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s